Monday, December 10, 2007

Αράζω, άρα ζω

Τελικά το πιο δύσκολο πράγμα τη σύγχρονη εποχή είναι να μη κάνεις τίποτα. Ακόμα και όταν μας δίνεται η ευκαιρία ν’ αράξουμε, φρικάρουμε με την ιδέα, μιας κ όλες τις μέρες τρέχουμε πανικόβλητοι απ’ τις 7 το πρωί μέχρι να κοιμηθούμε. Τώρα τελευταία εγώ τρέχω και στον ύπνο μου. Ιδού λοιπόν ένα πρόχειρο εγχειρίδιο απραξίας, πώς να μην κάνετε τίποτα και να σας αρέσει κιόλας.

- Προγραμματίστε σωστά
Τίποτα πιο σημαντικό από σωστό σχεδιασμό. Ορίστε το χρονικό διάστημα που θα τεμπελιάσετε (μέρα, βδομάδα, μήνα , έτος, δεκαετία – όχι παραπάνω). Ανεξαρτήτου διαρκείας αράγματος, ο σχεδιασμός θα σας βοηθήσει να ακυρώσετε όλα σας τα ραντεβού, να μην πείτε ένα τυχαίο «ναι μωρέ» όταν ερωτηθείτε «Πάμε Αρβανιτάκη την Παρασκευή να πονοκεφαλιάσουμε?», αλλά και να μη ξεμείνετε από τρόφιμα και πρέπει να διακόψετε την απραγία να τρέχετε στα μαγαζιά.

-Ενημερώστε…
…τους πάντες, ότι το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα είστε πηγμένοι . Φτιάξτε λίστα με το τι θα είχατε να κάνατε υπό ΚΣ και παραφουσκώστε τη (επίσκεψη στον οδοντίατρο, ψώνια, να πάω σ’ έναν γάμο, να δω το ανίψι μου που έχω μια δεκαετία να το επισκεφτώ, με τρέχουν στη δουλειά κτλ). Πείτε σ’ όλους να μη σας ενοχλήσουν εκτός κ αν είναι μεγάλη ανάγκη.

-Επιλέξτε τοποθεσία χαλάρωσης
Διαφορετικοί άνθρωποι χαλαρώνουν διαφορετικά. Άλλοι γουστάρουν δωμάτιο (με ή χωρίς θέα), άλλοι θάλασσα, άλλοι βουνό. Επιλέξτε σωστά και έχετε γεια ραχούλες.

-Κλείστε το κινητό
Και όχι μόνο. Κλείστε τον υπολογιστή, το PDA, βγάλτε το σταθερό απ’ τη πρίζα, το beeper για τον βηματοδότη. Κλείστε ότι καν ντρίν με λίγα λόγια εκτός από…

-Το ξυπνητήρι
Το οποίο πρέπει να κάνει ντριν ακριβώς στο πέρας του διαστήματος ανάπαυλας. Αυτό θα σας καθησυχάσει να μην κοιτάτε το ρολόι κάθε 5 λεπτά να δείτε πόσην ώρα τεμπελιάς σας απομένει.

-Αράξτε
Φτάνουμε στα δύσκολα τώρα. Πρέπει να υπερνικηθεί ο πειρασμός (όχι τηλεόραση, όχι ραδιόφωνο, μη διαβάσετε τίποτα, μην καλέσετε κάποιον, μη τσεκάρετε mails κτλ). Εξαίρεση αποτελεί η επίσκεψη στη τουαλέτα. Είναι απαραίτητο όχι μόνο να αδειάσετε το πρόγραμμα σας από to-do lists, αλλά και το μυαλό σας. Κοινώς το κάνετε Buddhist monk style. Μιμηθείτε τη κατάσταση που πέφτετε στο κρεβάτι γεμάτοι σκέψεις και πιέζετε τον εαυτό σας «Σκάσε να σκέφτεσαι, σε 3 ώρες ξυπνάς». Αν δε τα καταφέρετε, μπορεί να παρασυρθείτε σε ονειροπολήσεις, πράγμα καθόλου κακό, αρκεί να μην το μάθουν οι γονείς σας (Γιάννη, ξύπνα, το παιδί παίρνει ναρκωτικά!).

-Επαναλάβατε
Αλλά μη το ξεφτιλίσετε.

ΥΓ. Αν δεν είστε μόνοι, τότε ακολουθήστε τα ανωτέρω βήματα μαζί με τον/την σύντροφό σας. Κοινώς, μην κάνετε τίποτα μαζί. Αν επιλέξτε να μην κάνετε τίποτα μόνοι σας, ο άλλος μάλλον θα φρικάρει.

ΥΓ2. Αν το να μην κάνετε τίποτα σας προκαλεί άγχος ή ενοχές, να πάτε για ψάρεμα. Θα λέτε τότε «Είμαι πολυάσχολος, ψαρεύω».

ΥΓ3. Μην ξεχνάτε ότι το να μην κάνετε τίποτα σας οδηγεί στο να είστε περισσότερο αποδοτικοί στα επόμενα γεμάτα άγχος διαστήματα (το ξαναγέμισμα της μπαταρίας είναι σημαντικό πράγμα). Άρα, δεν είστε τεμπέληδες, προσπαθείτε να γίνετε πιο παραγωγικοί … στο μέλλον.

ΥΓ4. Αν κουραστείτε να μην κάνετε τίποτα, πηγαίνετε για ύπνο.

19 Eριξαν νερό στο mogwai:

YO!Reeka's said...

αυτό με το ξυπνητήρι είναι πολύ βαισκό. έχω πιάσει τον εαυτό μου να τεμπελιάζει και να λέει "οκ, πέντε λεπτά ακόμα"

spirou said...

Ela re su,to na min kaneis tipota simainei na koitas apla ton toixo?Vareto akougetai (kai mou thumizei kai ton ksaderfo Petran ap'ton Petro kai ta koritsia tou-mi me krakseis).Oute tv oute radio as poume?
Diladi egw pou den douleuw alla vlepw tv den eimai tempela telika e?Me sumferei auto :p

sitofkris said...

γατίσια ζωή

Anonymous said...

με τρέχουν στη δουλειά σίγουρα πιάνει ... αυτό έλεγα και εγώ και τώρα πήζωωωωωωωωωωωωωωωωω.....

An-Lu said...

Ορθόν-ορθότατον! Να τυπώσω τις οδηγίες για να τις στείλω στο έτερον μου ήμισυ...δεν έμαθε ποτέ του ΠΩΣ ξεκουράζονται...

JoaN said...

«Πάμε Αρβανιτάκη την Παρασκευή να πονοκεφαλιάσουμε?»->χουχουχου
οοοοοόσο κι αν κανείς προσέχει, όοοοοοσο κι αν ΤΟΝ κυνηγά, πάντα πάντα θα ναι αργάα σαλαλα


"Εξαίρεση αποτελεί η επίσκεψη στη τουαλέτα. "-> να πάρουμε τηλέφωνο πριν ή μας περιμένει; Να πάμε με άδεια χέρια δεν θα παρεξηγήσει ε;

lifewhispers said...

E οχι ρε mogwai. να τη βαλω στο προγραμμα και την απραξια; οχι χρυσο μου. :)

pietà said...

Προόσεξε τι θα πω και πρόσεξε και ποιος το λέει:

Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

(Ζούμε μεγάλες στιγμές...)

laxanaki said...

άμα είναι να κάνω όλα αυτά τα βήματα, την ώρα του αράγματος θα είμαι μέσα στα νεύρα και το άγχος αν ξέχασα κάποιο... και πάααει το άραγμα!!

Blogaki said...

Γκρρρρμφ!!!!!!!

Anonymous said...

χαχαχα! γράψε όμως και ένα εγχειρίδιο κατά της απραξίας για μερικούς αρχιτεμπέληδες! (δεν το λέω για μένα, έτσι, πληροφοριακά εντελώς.. :ΡΡΡ)

Unknown said...

αλλάζω αλλά-ζω

οταν μεγαλώσω θέλω να γινω συνταξιουχος για να ασχοληθω με το αραλικι και να μην κανω τιποτα και πολλα μαζι...

lazinio said...

και μην ξεχνάτε. το κρεβάτι σας είναι ο ναός σας

Aggelos Spyrou said...

Πάω ν' αράξω...

:)

Anonymous said...

λοιπον αποφασισα να αραξω στο γραφειο μια απο τις πιο busy days! εκλεισα το laptop, κατεβασα το τηλ, εκλεισα το κινητο, εριξα την πλατη της καρεκλας ανεβασα τα ποδια στο γραφειο, εβαλα ακουστικα με απαλη μουσικούλα (μαζωνακης) και εβαλα τα χερια στο κεφαλι. δεν ξερω αν καταφερα να ηρεμησω αλλα το μηνυμα στους αλλους το περασα... στην αρχη απορησαν, μετα το δεχτηκαν... αγριοκοιταξα κανα 2 που ενοχλησαν την ηρεμια μου... οταν συνηρθα με περιμενε ενα τσιγαρο, ενας καφες, μια τυροπιτα... ακομα και το μελαχροινακι που μεχρι τωρα εκανε πως δεν υπηρχα με ρωτησε που πηγαινα λυκειο γιατι της θυμιζα καποιον.... οσο δουλευα σα σκυλι για ολους ημουν ενας ακομη.... οταν τους εγραψα στα .... μου εγινα ο αραχτος...

aggelos-x-aggelos said...

Και όπως έλεγε και ο Όσκαρ Γουάιλντ -μια από τις αγαπημένες μου ατάκες, που δεν χάνω ευκαιρία να τη γράφω- "Η δουλειά είναι για όποιον δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει"!!!

kouneli said...

ωραία να το λες,αλλά νομίζω δύσκολο να το κάνεις!I ll try!!!

roadartist said...

Καλησπέρα! Προσωπικά μου αρέσει πολύ να αράζω..αλλά δεν με αφήνουν τα γνωστά άγχη των δουλειών και οι υποχρεώσεις (όσες έχω).. Αν μπορούσα θα το έκανα ευχαρίστως..

Mogwai said...

yo!reeka's....χαιρομαι που συμφωνουμε λοιπον :)

spirou...η tv ειναι το πιο κουραστικο πραγμα, μη το ξαναπεις αυτο!

sitofkris....σαυρισια?

dbilly...ας προσεχες

an-lu...για τετοια ατομα αποτελει προκληση λοιπον να επιβεβαιωσουμε την επιστημονικη εγκυροτητα των οδηγιων

joan...παρε κανα τηλεφωνακι πρωρα, δε ξερεις καμια φορα μπορει να λειπει κ να πας μεν με αδεια τα χερια αλλα να βγεις με γεματα

lifewhispers...οχι κ χρυσο μου καλε

pieta...μας απαλλοτριωσες

laxanaki...μετα τις πρωτες 10, τα κανεις με κλειστα τα ματια

blogaki....σε καποιον δεν αρεσει η απραξια ή η ιδεα μ ειναι??

deadend mind...δυσκολα μ βαζεις!

narita...το παιδικο μου ονειρο, συνταξιουχος....

lazinio...και των αλλων βεβαιως βεβαιως

agelos spyrou....αααα γεια σου

fuzi...ειδες που στα λεγα?

agellos-x-agellos...ο ιδιος ειχε πει κ την δικια μ αγαπημενη (America is the first country to have gone from barbarism to decadence without the usual intervening period of civilization)

kouneli..παντα ωραια τα λεω

roadartist...α κριμα, γιατι εμεις αραχτοι κ light μια χαρα περναμε, χαζομεραμε τους περαστικους :):)