Sunday, March 11, 2007

Top 7 απ' την ανάποδη

Εδεχθην κ εγώ την ευγενική πρόσκληση της Crucilla για να γράψω 7 αγαπημένες ταινίες. Μόνο που δυσκολεύτηκα πολύ. Τι να πρωτοδιαλέξεις τώρα? Άσε που είμαι σίγουρος ότι με το που έβγαζα το post θα το μετάνιωνα ακαριαία, θα το κατέβαζα και θα έβαζα άλλες 7 και αυτό θα συνεχίζονταν για μέρες. Έτσι απόφάσισα μια εναλλακτική προσέγγιση....
Αποφάσισα να γράψω τις 7 χειρότερες ταινίες όλων των εποχών που είναι και all time classic και δύσκολα κάποια μπορεί να τις μετακινήσει απ' τη λίστα!
Ξεκινάμε λοιπόν το γιαούρτομα στους.....

1. The Blair Witch Project (1999)

Η κορυφή της ανήκει. Οι 2 πιο δυστυχισμένες ώρες που έχω περάσει σε κινηματογράφο! Μιλάμε ακόμα γελάω που νόμιζα ότι θα μου άρεσε κιόλας. Πρώτο και τελευταίο θρίλερ που θα προτιμούσα να είμαι ο πρωταγωνιστής χαμένος στο δάσος με μια στριμμένη μάγισσα να με κυνηγάει παρά θεατής στον κινηματογράφο και να με βλέπω από εκεί. Στη φωτογραφία ο Mogwai....παρακολουθεί την εν λόγω ταινία.

Καλύτερη στιγμή : Οι τίτλοι τέλους.
Χειρότερη στιγμή: Το κινητό που χτύπησε στη μέση της ταινίας και με ξύπνησε.
Ισοδύναμο με : Τίποτα.

2. The Passion of Christ (2004)

Η κορυφαία στιγμή του αξιαγάπητου Mel. Λέγεται ότι τα ποσά που δαπανήθηκαν σε λίτρα ketchup ισοδυναμούν με το ΑΕΠ αφρικανικού κράτους. Και ευρωπαικού εδω που τα λέμε δεν θα ήταν παράλογο. Πήγα να δω κ εγώ τα πάθη του Θεανθρώπου και πέρασα τα πάθη του ημιθεατή. Γιατί τη μισή ταινία ήμουν βουλιαγμένος στο κάθισμα μη με πάρει καμιά ξόφαλτση βουρδουλιά και μείνω 6 μήνες ΚΑΤ. Οι ρωμαίοι δικαιούνται χαλαρά το Splatter Bonus της δεκαετίας! Ο Rocky με πρόσωπο κιμά σε version romain....

Καλύτερη στιγμή : Το κοράκι που λιγουρεύεται το μάτι (το αριστερό που μισοβλέπει ακόμα) του έρημου ληστή πάνω στον Σταυρό.
Χειρότερη στιγμή : Μπλάαααατς! (Τσεφάλι? στου χαντάτσι)
Ισοδύναμο με : Κρεαταγορά 5 το πρωί πριν την έφοδο της Νομαρχίας και του Star.

3. Wings of Desire (1987)

Η καλύτερη στιγμή του Wim Wenders. Υπαρκαιρική ανασκόπηση μιας περιμετρικά κατοπτρικής αναπαράστασης της μεταπολεμικής Γερμανίας μέσα απ' τα μάτια ενός αγγέλου, που συμβολοποιεί το κοινωνικό προτσές και διαθλά τον υπαρξισμό της μετουσίωσης μιας ευτελούς πραγματικότητος που πάλλεται άσεμνα μεταξύ θανάτου και αναγέννησης με τρόπο που μόνο ο Wenders μπορεί να ανιπαριστά (και να καταλαβαίνει επίσης).

Καλύτερη στιγμή : Η ερμηνεία του Bruno Ganz. Εντάξει είναι Θεός. Respect Bruno.
Χειρότερη στιγμή : Το Bungee jumping στο οποίο συχνά πυκνά επιδίδονται οι άγγελοι.
Ισοδύναμο με : Άστεγός στο Βερολίνο του 50 Γενάρη μήνα


4. Μέγας Αλέξανδρος (1980)

Είπα να μη συμπεριλάβω ελληνικές ταινίες μιας και θα μονοπωλούσαν τη λίστα, αλλά ο Αγγελόπουλος έχει επάξια κερδίσει μια θέση στον Ευρωπαικό κινηματογράφο, άρα και μια θέση στη λίστα μου. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι επιστήμονες με τον χρόνο και τη θεωρία της σχετικότητας τα κατάφερε ο Αγγελόπουλος με κίνηση ΜΑΤ. Μας εξήγησε πως ένα δίωρο μπορεί να φανεί και αιώνας αν το θέλει ο καλλιτέχνης.

Καλύτερη στιγμή : Η αναπόληση της σκοπιάς στο στρατό και που νόμιζα ότι ήταν και βαρετή τρομάρα μου. Δεν ήξερα δε ρώταγα?
Χειρότερη στιγμή : Το κορυφαίο εκείνο λευκό άλογο που κάνει χρονομετρημένα 15 λεπτά να φτάσει κοντά στη κάμερα μόνο και μόνο για...να κάνει στροφή και να ξαναφύγει.... (Καφε και γρήγορα δε θα το τελειώσω το post μου ποτέ)
Ισοδύναμο με : το να κοιτάς ένα σταματημένο ρολόι σ έναν άσπρο τοιχο ενός έρημου δωματίου. Πλάκα κάνω που είναι και ισοδύναμο, προτιμώ το ρολόι!

5. Lost Highway (1997)


Εδώ γελάμε για να μη κλάψουμε. Ρε David τι πίνεις και δε μας δίνεις? Απορώ αν τα θέλει και τα γυρναει ή απλά δε συμπαθεί τον τύπο που κάνει το μοντάζ και θέλει να τον μπερδεύει.?Ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος....

Καλύτερη στιγμή : Η στιγμή που θυμήθηκα πως ο σκηνοθέτης είναι ίδιος που γύρισε και το Twin Peaks. Respect επίσης.
Χειρότερη στιγμή : Εκεί που μπαίνει εκείνος ο πως-τον-λένε μωρέ και λέει στον άλλον που δεν είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο ότι με τον εκείνον που έμοιαζε έτσι και....
Ισοδύναμο με : Εφιάλτη μετά τη κατανάλωση Χ ποσότητος χημικών ουσίων και vodka.


6. Waterworld (1995)

Καλά αυτή λέω να μη τη γιαουρτόσω και πολύ γιατί το έκανε το κοινό εδώ και καμιά δεκαετία! Τρελή αποτυχία. Απορώ γιατί? Απλά έπρεπε να ενημερώνουν τον κόσμο να πέρνει και τις ντραμαμίνες του μαζί και καμιά δυο σακούλες καλού κακού δε ξέρεις ποτέ. Μιλάμε στη κυριολέξία....τι ήθελε να πει ο ποιητής? Και καλά το τι ήθελε, μήπως το πε κιολας και κανεις δε το κατάλαβε?

Καλύτερη στιγμή : Land Ahoi!!
Χειρότερη στιγμή : Εμένα δε μου το βγάζετε απ' το μυαλό ότι η γυμνή κοπέλα που εμφανίζεται είναι άλλη ηθοποιός απ' την υποτιθέμενη γυμνή!
Ισοδύναμο με : Πειραιάς-Ραφήνα-Ικαρία-Σάμος με 10 μποφόρ.

7. Caligula (1979)

Να βάλουμε και μια με ιστορικό βάθος να κλείσει η 7άδα. Και μιλάμε για βάθος εδώ ετσι όχι ότι κ ότι. Εξαιρετικά δομημένη και πραγματικά παιδαγωγική. Μην σας μπερδέψει το πραγματικά εξαιρετικό Cast εδώ μιλάμε για σκληρό πορνό με μια δόση από σεξ λίγη τσόντα και...και....αυτά. Μπορέι να μη μάθαμε ιστορία αλλά το πως το κάνουν οι ρωμαίοι το εμπεδώσαμε. Ο Παλούκι Λουκ στην αρχαία Ρώμη..έμπαινε Γιούτσο!

Καλύτερη στιγμή : Θα το έλεγα αλλά θα με λογοκρίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Blogoσφαιρας.
Χειρότερη στιγμή : Η αποκαρδιωτική εμφάνιση του Peter O Toole που μόνο σκιά του καλού του εαυτοείναι εδώ. Ούτε τι ρόλο έπαιζε δε θυμάμαι.
Ισοδύναμο με : Πως είναι το "Τι σου κάνω μάνα μου?" στα λατινικά?

17 Eριξαν νερό στο mogwai:

Debby said...

Πολύ την ευχαριστήθηκα την λίστα σου και ας είχε τις χειρότερες σου ταινίες!
Μιλάμε ο τρόπος που εξέθετες τα χαρακτηριστικά τους ήταν απολαυστικότατος!
Εντω μεταξύ 2 από αυτές που αναφέρεις τις έχω δει ως οι καλύτερες κάποιου άλλου μπλογκόφιλου!

Crucilla said...

Με έκανες υπερήφανη !
( Μπαχαχαχαχαχαχααχαάααα)
Έμπαινε Μόγκουαι!

zouri1 said...

ωραιος και εξυπνος.

ionathan said...

Ακόμα γελάω......άκου μπλαατς....αχαχαχαχαχαχ. Πάντως για τη χαμένη λεοφώρο έφταιγε και λίγο η αίθουσα...πολύ μούχλα ρε παιδί μου

Mogwai said...

debby....χαίρομαι πολύ που σου άρεσε..όσο για τον φίλτατο blogoφιλο που αναφέρεις...ας μείνει μεταξύ μας γιατι θα τ ακουσω χαχαχα

crucilla.....έμπαινε ή έθαβε?

zouri1....thanx!

ionathan....λες βρε μπαγάσικο αυτό να έφταιγε? Κ ελεγα και γω τις πταίει τέλος πάντων...

Blogaki said...

Καλά! Είσαι φοβερός!! Γέλασα πάαααρα πολύ!!! :)))
Κι έχεις και δίκιο!!!Τόσο δίκιο!!

IdentityCafe said...

Γεια σου Mogwai!

Τα Φτερα του ερωτα ειναι νομιζω προκλητικο να ειναι στη λιστα αυτη :):) LOL
Αληθεια τωρα, εαν εκανα λιστα που δεν θα κανω διοτι οπως λες οι ταινιες που αγαπαμε ειναι πολυ περισσοτερες απο 7 , το Der Himmel Uber Berlin θα ηταν στις καλυτερες...
Εντυπωσιακη απο καθε αποψη.

το Lost Highway επισης πολυ διχαστικο! (αν και θα συμφωνουσα οτι ειναι υπερεκτιμημενη, δεν ξερω αν ειναι στις χειροτερες)...

cheers mate!
΅ωραιο ποστ παντως :)
IC

Mogwai said...

blogaki....thanx για τα καλα σου λόγια, ετσι παντα να γελας! Οσο για το δικιο, ετσι φαινεται δεν τα εχω ακουσει πολύ ακόμα!

identitycafe....βασικά έχεις δικιο, απλά οι 7 ταινιες που έβαλα ήταν αυτές που με ξενερωσαν πιο πολύ, ενω περιμενα οτι θα μου αρεσαν απιστευτα (αναλογικα με τα σχολια που ειχα ακουσει). Και φυσικα Τα φτερα του ερωτα ειναι εργο τεχνης μπροστα στις αμερικανικες pop-corn movies αλλά....Ευχαριστω για τα καλα λόγια mate! :)

tzo said...

Λες να κάνω το ανάποδο; Καλά είδα μια καταπληκτική χαζοταινία προχθές.......

Thrass said...

Εεεεεεεε, πόσα σού δώσανε για να θάψεις την ταινιάρα τού Lynch, λέγε! Λέγε!

Σοβαρά, ο Lynch είναι από τούς αγαπημένους μου σκηνοθέτες και η Χαμένη Λεωφόρος μ' αρέσει πολύ. Έχει ένα σωρό φοβερές σκηνές, τι να πρωτογράψω τώρα... Κορυφαία του ταινία πάντως παραμένει η πρώτη του, το Eraserhead (ασπρόμαυρη).

Anonymous said...

χαχαχαχαχαχαχα! έχεις φοβερή αίσθηση του χιούμορ, να τη χαίρεσαι και να τη χαιρόμαστε κι εμείς!
να σου πω, την κριτική στα φτερά του έρωτα με το κοινωνικό προτσες και τις διαθλάσεις μόνος σου τη σκέφτηκες;;
δεν με νοιάζει αν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις ταινίες που διάλεξες, γράψε και για τις εφτά καλύτερες δικές μου αν είναι να γελάσω τόσο πολύ!
τον καλιγούλα είχα προσπαθήσει κι εγώ να τον δω, τρομάρα μου ;)

Trilian said...

@αλλιτνιλ : οοολοι την ειδαμε την χαζοταινία δυστυχως... :(

@Mogwai : the passion of Christ... απλα μπλιααααααααξξξξξ!!!

Mogwai said...

allitnil.....ποια? ποια? για πες να τη δω κ εγω να θαψω!

trass....χαχα δε με πληρωσανε ρε τον Lynch τον θαβω και τσάμπα! Την ταινια που αναφερεσαι δεν την εχω δει δυστυχως....

deadend mind....σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια, κοκκινησα βρε..

trillian...ερχεται και Πασχα κ θα βλεπω το σφαγμενο το αρνι και θα θυμαμαι απο που προηλθε το εθιμο. για ποια ταινια μιλαμε ρε παιδια?

cyrus said...

Κι εγώ διαφωνώ με την συμπερίληψη του Βέντερς και του Λυντς, αλλά de gustibus κ.τ.λ..

Εξάλλου, αν συμφωνούσαμε σε όλα, η ζωή θα ήταν πολύ βαρετή...

Στη θέση τους θα έβαζα, ας πούμε, το Hulk και το Closer — για τους ίδιους ακριβώς λόγους που επικαλείσαι: περίμενα πολύ περισσότερα, ιδίως από το δεύτερο...

YO!Reeka's said...

ελα ρε μια χαρά ήταν ο καλιγούλας!

tzo said...

My Χsupergirlfriend.... Νομίζω!
Εμείς πολύ γελάσαμε πάντως!!!!

Mogwai said...

cyrusgeo....ναι αν συμφωνουσαμε σε ολα θα βαριομασταν τη ζωη μας..

yo!reeka's.....ελα ρε και φαν των ρωμαικων οργιων? Ποσες εκπληξεις μας επιφυλασσεις ακομα?

allitnil....τωρα μπερεδευτικα χαχαχα